Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

inspirasi

Situasi Selalu Ibu Ayah Lalui Sewaktu Berada Di Stesen Minyak, Ada Masanya Boleh Buat Panik

Situasi yang biasa ini boleh jadi luar biasa tau!
10 Jan 2022, 12:01 AM

Artikel ini ditaja oleh Setel dari PETRONAS

Seorang Ibu Membawa Anak-anak Menaiki Kereta
Kredit: eyes on him/Shutterstock

Anda memandu kereta? Anda mesti biasa singgah ke mana-mana stesen PETRONAS untuk mengisi minyak, mengepam tayar atau membeli ‘jajan’, kan?

Pengalaman berhenti seketika di stesen minyak bukanlah sesuatu yang merumitkan, tetapi perkara mudah ini pun boleh menjadi sukar terutamanya bagi ibu ayah yang membawa anak-anak kecil bersama.

Ada ketikanya suasana tenang, tetapi ada masanya keadaan yang tenang ini boleh menimbulkan panik.

Ini kami kongsikan antara situasi yang sering dilalui ibu bapa sewaktu berada di stesen minyak bersama anak-anak. 

#1 Nak Tinggalkan Anak Dalam Kereta? 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Setel (@setel)

 

Bahaya tinggalkan anak-anak terutamanya yang masih kecil di dalam kereta tanpa pantauan orang dewasa. Sesaat kita terleka, macam-macam boleh terjadi. Antaranya, kereta dikunci dari dalam, mereka bergurau senda sehingga ada yang terjatuh, main signal dan wiper, buka dan tutup tingkap dan bermacam-macam lagi. Dengan Setel, ibu bapa boleh bayar untuk minyak dari dalam kereta dengan senang tanpa tinggalkan kereta ataupun anak-anak.

 

#2 Bila Bawa Anak Ke Kaunter 

 

Ada anak yang diam, ada yang berlari dan tak kurang juga yang menangis minta dibelikan macam-macam. Kalau seorang tidak menjadi masalah, ini ada beberapa orang dengan permintaan berbeza. Kelam kabutlah jawabnya. Dengan aplikasi Setel, anda tidak perlu bawa anak-anak ke kaunter bersama-sama, anda cuma perlu klik dan bayar untuk minyak menggunakan aplikasi ini dari dalam kereta. Ianya sungguh mudah!

 

#3 Wang Tunai Tak Cukup? 

 

Waktu nak isi minyak atau nak beli jajan, wang tunai di tangan tak mencukupi. Lecehnya nak mencari parkir semata-mata untuk keluarkan duit.

 

#4 Kena Beraturlah Pula 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Setel (@setel)

Nak isi minyak atau nak bayar makanan ringan yang dibeli, kena beratur di kaunter. Nak tinggalkan anak-anak di dalam kereta berkunci risau tiada siapa yang jaga. Bila bawa, kelam kabutlah pula. Lagi tertekan jika perlu beratur panjang. Dah nama pun kanak-kanak, manalah betah menunggu lama. Dengan aplikasi Setel, ibu bapa tidak perlu lagi bersusah-payah untuk beratur panjang di kaunter kerana pembayaran petrol boleh dibuat hanya dari kenderaan! Barangan yang anda beli di Kedai Mesra juga boleh dibayar menggunakan kod bar atau kod QR yang tersedia di dalam aplikasi Setel anda.

 

#5 Panggilan Alam

 

Aduh! Baru nak isi minyak, ada yang ‘tak boleh tunggu’ hendak ke tandas. Kad mata ganjaran pada kita. Wang tunai dan kad kredit pun pada kita. Rugilah kalau terlepas peluang guna kad mata ganjaran. Tak mudah tau hendak uruskan beberapa perkara dalam satu masa.

Ha, sebab itulah anda kena gunakan Setel. Urusan yang boleh membuatkan anda panik dan kelam kabut ini pastinya menjadi lebih mudah dengan Setel. Nak isi minyak atau membeli makanan ringan di Kedai Mesra pun di hujung jari. Bolehlah kurangkan sentuhan, terutamanya di musim pandemik ni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Setel (@setel)

 

Apa Yang Anda Boleh Buat Dengan Setel?

Bukan sekadar mengisi minyak tanpa perlu ke kaunter, tetapi ada beberapa lagi perkhidmatan yang boleh dilakukan dengan Setel. Memang memudahkan terutamanya untuk anda yang membawa anak kecil.

#1 Bayar, Pam & Setel 

#2 Pembayaran Tanpa Tunai 

#3 Ada Kemudahan Deliver2Me 

 

#4 Boleh Gunakan CardTerus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Setel (@setel)

#5 Boleh Share Dompet Dengan Ahli Keluarga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Setel (@setel)

 

Jom Install Setel! 

 

Senang je nak daftar Setel ni. Tekan sini kalau anda pengguna Android, sini untuk iOS dan sini untuk pengguna HuaWei (HarmonyOS). Lepas tu anda ikut je langkah-langkah yang ada dalam aplikasi untuk membayar menggunakan Setel.

 

 

Paling menarik, anda boleh dapat pulangan tunai RM6 kalau anda daftar Setel menggunakan kod “c-setel6” dan tambah nilai minimum RM20 dalam satu resit transaksi, sebanyak 3 kali.*

 

Layari Jom Setel untuk info lanjut.

 

*Tertakluk terma dan syarat.
 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.