Teringin nak makan sambal penyet yg masam, pedas dan masin. Dah dapat, rasa lega tekak. Alhamdulillah.
Resepi simple je.
Sebiji tomato
Sebiji bawang besar
Sebiji bawang kecik
3 ulas bawang putih
Cili api merah dan hijau
Belacan
Gula
Garam
Limau kasturi
Potong semua bahan kasar2.
Goreng sekejap sampai layu.
Toskan minyak dan tumbuk kasar2. Kalau tak suka kasar, boleh la tumbuk halus atau kisar je trus dlm pengisar.
Perasakan dgn gula n garam masa tumbuk.
Masakkan lagi sekali sampai masak.
Masa nak makan, boleh perah je limau kasturi ni. Wajib makan dgn nasi panas dan lembik2.
Sumber : Amirah Md Esa
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.