Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

tip sana sini

Bisnes Tak Jalan Seperti Yang Diharapkan? Cuba Dulu 3 Tips Daripada Pakar Bisnes, Najib Asaddok

Sertai Program Pemasaran Online anjuran Momentum Internet Untuk lebih tips capai RM10 ribu yang pertama!
Dayana Sobri
26 Aug 2021, 12:16 PM

bisnes tak jalan seperti yang diharapkan? cuba dulu 3 tips daripada pakar bisnes, najib asaddok

Kredit: RawPixel.com, Edit: SINAR

Dah hampir dua tahun kita terkesan akibat pandemik yang melanda, terutama sekali daripada segi kewangan. Dengan kes yang masih lagi dalam angka puluhan ribu dan sangat lambat nak turun, banyak bisnes dalam pelbagai sektor (terutama yang bukan perkhidmatan penting) yang hampir bungkus.

Bila bisnes tak maju-maju, jangan tunggu lama-lama! Makin lama anda tunggu, makin tinggi kerugian yang terpaksa ditanggung. Jadi, sebelum anda rasa tertekan sebab bisnes yang jatuh merudum ini, jom ikuti tiga tips daripada pakar bisnes online iaitu Najib Asaddok, pengasas Momentum Internet ni:

#1 Elakkan daripada berfikir secara berlebihan

Bila sales turun, kita mulalah panik dan gelabah bila nak selesaikan masalah yang ada, sampai overthinking. “Betul ke solusi ni? Kalau tak berkesan macam mana?”. Pendek kata macam-macam ada dalam fikiran anda. Elakkan daripada overthinking. Kenapa?

Sebab menurut pakar kesihatan, ianya boleh mengganggu kesihatan mental dan fizikal anda. Overthinking boleh menyebabkan pelbagai masalah lain seperti kegelisahan, kemurungan, insomnia dan gangguan makan. Daripada anda overthinking, lebih baik anda gunakan tenaga dan fikiran anda itu untuk mencari solusi terbaik.

#2 Elakkan daripada menunggu terlalu lama 

“Duit semakin menyusut, stok nak kena tambah. Nak modal untuk marketing pun tak boleh.  Nak buat apa-apa tindakan pun tak boleh. Tunggulah esok, lusa, tulat…”. Kalau asyik tunda-tunda nak tunggu masa yang sesuai, sampai bila pun tak sudah.

Dalam bisnes, siapa cepat dia dapat. Oleh itu kalau anda nak teruskan bisnes, anda kena cepat bertindak bila dah nampak sales makin turun dan bisnes makin merudum. Lagi lama tunggu lagi susah nak naik balik. Keadaan ekonomi (sama ada tempatan atau global) tak akan pernah stabil, jadi takde istilah ‘perfect timing’. Bila-bila masa pun anda boleh mula!

#3 Elakkan daripada terlalu bergantung pada orang lain 

Nak jadi peniaga kena ada sifat proaktif dan pantas bertindak. Kalau jenis suka tunggu arahan orang untuk bagi pendapat bernas, nak kena ‘ketuk’ dulu baru rasa semangat, dan takut nak keluar dari zon selesa; sampai bila-bila pun tak akan maju.

Jadi pastikan anda proaktif, cepat cari jalan penyelesaian, dan minta nasihat daripada beberapa orang yang pakar sebelum buat keputusan yang anda sendiri rasa terbaik untuk anda dan bisnes anda. Kalau anda rasa hampir putus asa, cuba baca kisah Shah ni, seorang pemuda yang pernah dianggap sebagai mat rempit tiada masa depan:

Shah, mat rempit yang berjaya hanya dengan modal berjumlah RM2 je

Anak muda yang berumur 22 tahun ni merupakan stokis kepada produk makanan Golden Salted Egg Peyek. Shah atau nama penuhnya Muhammad Shah Bakri bin Abu Bakar ni mula berjinak-jinak dalam bisnes pada bulan Mac 2020.

Dulu, dia selalu dianggap pemuda yang tiada masa depan. Orang pandang dia sebagai seorang mat rempit yang tak boleh berjaya. Disebabkan itu Shah ingin buktikan pada orang ramai bahawa dia juga boleh berjaya, dengan mengambil keputusan untuk menjadi seorang ejen produk

Tak nak sia-sia kan masa yang ada, Shah cepat-cepat ambil peluang untuk upgrade ilmu tentang bisnes dengan hala tuju yang betul dengan menyertai program Roket Pemasaran Momentum bermodalkan yuran RM2 sahaja!

Dalam program ni, Shah baru tahu bahawa bisnes ni bukan sekadar nak menjual saja, tetapi juga kena bagi nilai kepada pelanggan. Shah belajar cara nak tarik pelanggan dengan betul. Hasil usaha yang konsisten dan sanggup buat apa jua yang disuruh, jualan Shah meningkat dari kosong ke RM1,000; satu permulaan yang sangat baik untuknya!

Setelah menyertai program tersebut, Shah menyaksikan sendiri peningkatan demi peningkatan hasil jualannya, dan kini dia mampu meraih sales lebih daripada RM30,000! Awal bisnes Shah bergerak seorang, sekarang dia dah ada seramai 30 orang ahli ejen dan stokis.

Sesiapa pun boleh capai kejayaan seperti Shah jika berilmu dan berusaha

Tak semua orang mampu ada bisnes sendiri. Hanya mereka yang kental mental saja yang boleh bertahan lama dan rajin berusaha sambil menimba ilmu baru agar tak ketinggalan.

Kalau anda nak jadi macam Shah, jom sertai sesi Kuasai Pemasaran Online (KPO)! Pakar perniagaan Najib Asaddok nak kongsikan Cara Paling Mudah Guna Facebook untuk capai RM10,000 anda yang pertama!

bisnes tak jalan seperti yang diharapkan? cuba dulu 3 tips daripada pakar bisnes, najib asaddok

Kredit: Momentum Internet

Nak berjaya macam Shah? Jom sertai Program RPM Strategi Facebook Ads Capai RM10,000 Pertama (Relive) bernilai RM10,000 dengan tawaran serendah RM10 saja pada 28 dan 29 Ogos 2021 ini! Bukan itu saja, dapatkan juga Bonus 5x Video Panduan Facebook bernilai RM699 diberikan secara akses percuma. Jom daftar cepat di NakTarikPelanggan.com!

Nak tahu lebih lanjut lagi tentang Momentum Internet dan Najib Asaddok, anda boleh “LIKE” dan “FOLLOW” laman Instagram dan Facebook Najib Asaddok atau layari di sini.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Ads With Us Ads With Us Ads With Us