Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

tip sana sini

Anda Ejen Atau Dropshipper? Rugi Kalau Tak Praktik 6 Perkara Ni Untuk Capai Jualan RM10k Sebulan!

Ketahui macam mana nak lonjakkan lagi jualan anda!
Editor
28 Dec 2020, 02:37 PM

anda ejen atau dropshipper? rugi kalau tak praktik 6 perkara ni untuk capai jualan rm10k sebulan!

Kredit: @tirachardz/Freepik.com

Dengan keadaan ekonomi yang masih dalam proses pemulihan, ramai orang Malaysia yang memilih untuk menjalankan bisnes sendiri, sama ada sepenuh masa atau sebagai pendapatan sampingan. Salah satu jenis bisnes yang popular ialah menjadi ejen atau dropshipper.

Jika anda seorang ejen atau dropshipper bagi sesuatu produk, pastikan anda praktikkan enam perkara ni kalau nak capai jualan sehingga RM10,000 sebulan:

#1 Tetapkan magic number anda

Magic number ni ialah target yang anda perlu buat setiap hari untuk capai jumlah jualan yang diingini. Tentukan target yang ingin dicapai. Lepas tu anda bahagikan dengan 30 hari. Ni formula mudah yang anda boleh guna:

RM10,000/30 Hari = RM333 sehari

Kemudian bahagikan dengan harga produk anda. Formula:

RM333/RM59 = 5

Jadi di sini anda hanya perlu ada lima orang pelanggan je sehari. Senang kan?

#2 Perlu konsisten untuk buat live di media sosial setiap hari

Nak tingkatkan sales kenalah rajin dan konsisten untuk buat live di media sosial setiap hari. Tak kiralah di Facebook atau Instagram, anda boleh kongsikan pengalaman, cara atau apa saja perkongsian yang boleh menarik pelanggan sasaran untuk tengok live anda.

#3 Guna pendekatan softsell agar pelanggan tak rasa menyampah atau dipaksa

Guna pendekatan softsell agar pelanggan tidak terasa seperti dipaksa untuk membeli. Senang kata, anda kena pandai mengambil hati pelanggan dan buat mereka rasa yang mereka perlu mendapatkan produk anda secara halus.

#4 Gunakan copywriting yang boleh mengusik emosi

Copywriting amat berkuasa dalam menentukan sama ada anda boleh berjaya atau tidak dalam jualan yang ingin dicapai. Copywriting yang bagus boleh membuat pelanggan tertarik dan ingin membeli produk anda.

Ia juga perlu ditulis dengan emosi sebab biasanya orang membeli dengan emosi dan bukan fakta. Tapi pastikan juga pelanggan sasaran anda jenis yang macam mana. Adakah mereka membeli berdasarkan emosi atau fakta? Kemudian sesuaikannya mengikut jenis pelanggan.

Senaraikan masalah yang boleh diselesaikan oleh produk anda. Pelanggan suka jika produk anda boleh bagi solusi berkesan yang berkaitan dengan masalah mereka.

#5 Close sales dengan bijak

Closing amat penting kerana ia juga boleh menentukan sama ada anda berjaya atau tidak. Pastikan anda melayan segala pertanyaan pelanggan dan menjawabnya dengan baik sampai mereka puas hati. Engage dengan pelanggan walaupun sekadar bertanya nama.

Pastikan semua persoalan pelanggan terjawab dan terus beri cadangan yang terbaik untuk mereka jimat dalam membeli. Anda perlu petah berkata-kata dengan menggunakan kecerdasan emosi.

#6 Sentiasa cari ilmu baru mengikut peredaran zaman

Pastikan anda sentiasa cari ilmu baru, sebab anda perlu buat bisnes ikut peredaran zaman. Contohnya macam sekarang ni, yang merupakan zaman bisnes online. Anda perlu jalankan bisnes online agar bisnes anda tak ketinggalan dan seterusnya terkubur.

Bila nak timba ilmu, guru pun diperlukan. Bayangkan kalau anda belajar melalui buku teks saja tanpa sebarang panduan dan tempat untuk bertanya, apa akan berlaku? Silap haribulan bisnes anda ke laut jika pendekatan anda salah.

Sebenarnya tak susah nak capai RM10,000 sebulan sebagai seorang ejen atau dropshipper. Nak tahu macam mana nak lonjakkan jualan gunakan Facebook?

anda ejen atau dropshipper? rugi kalau tak praktik 6 perkara ni untuk capai jualan rm10k sebulan!

Kredit: Momentum Internet

Jangan risau, Najib Asaddok  dan Momentum Internet sedia membantu anda dalam Program Khasnya yang bernilai RM499 yang akan diberikan secara PERCUMA! Dapatkan info lanjut sekarang di Facebook Najib Asaddok.

Selain tu, kalau nak tahu lebih lanjut lagi tentang Momentum Internet dan Najib Asaddok, silalah “LIKE” dan “FOLLOW” di Instagram, Facebook, atau laman web www.naktarikpelanggan.com.

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.