Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

tips kesihatan

Ada Skrin Pelindung Mata! HONOR 90 Pilihan Untuk Pengguna Telefon Pintar!

Nak tengok telefon lama-lama tanpa rosakkan mata? Kenalah cari telefon yang ada skrin perlindungan mata.
Izza Yatim
18 Jul 2023, 05:27 PM

Artikel ini ditaja oleh HONOR Malaysia

lindungi mata dengan honor 90

Kredit: HONOR Malaysia & Canva, Edit: SINAR

Boleh dikatakan semua orang ada telefon pintar kan? Telefon pintar ni bukan sahaja digunakan untuk urusan peribadi tetapi urusan kerja dan sekolah. Ada yang guna untuk skrol media sosial, edit gambar, dan mencari resipi buat keluarga. Pendek kata, banyaklah kegunaannya. Sebab itulah bila dah mula skrol, memang susah nak berhenti!

 

Bila mata kita terdedah terlalu lama pada skrin telefon, lama kelamaan boleh menyebabkan pelbagai masalah mata termasuklah penglihatan kabur, mata berair, sakit kepala, sukar untuk fokus dan mata menjadi letih.

 

Sebab itulah anda kena cari smartphone yang bukan sahaja mempunyai rekaan dan features terkini atau performance yang baik tetapi kena juga tengok sama ada telefon tu ada perlindungan untuk mata atau tidak.

 

Lebih-lebih lagi kalau anda guna skrin OLED!

 

Apa kaitan skrin OLED dengan mata? 

 

Kebanyakan smartphone yang berharga RM1,000 dan ke atas menggunakan skrin OLED. Skrin jenis ni diperbuat daripada bahan yang lebih nipis, lebih mudah nak lapiskan dengan pengesanan cap jari di bawah skrin dan pada masa sama skrinnya lebih terang.

 

Kelemahannya, skrin jenis OLED kebiasaannya menggunakan frekuensi pemalapan PWM 480Hz atau lebih rendah sehingga 360Hz. Kerdipan berfrekuensi rendah ini ni la yang berisiko kepada mata.

 

Tak percaya? Anda tengok je video ni:

 

Kalau tengok video ni anda boleh nampak yang kerdipan skrin OLED lebih kuat ketika suasana gelap dan cahaya rendah. Kerdipan inilah yang bahaya untuk mata!

 

Pemalapan PWM berfungsi mengubah kecerahan skrin dari gelap ke cerah secara bergilir-gilir. Semakin rendah frekuensi penggiliran ni, semakin tinggi mata manusia terdedah kepada flicker atau kerdipan. Sebab itu pemalapan PWM dengan frekuensi rendah menyakitkan mata berbanding frekuensi tinggi.

 

Macam mana dengan kerdipan skrin fon anda? Frekuensi pemalapan PWMnya tinggi ke tak? 

 

Nak tahu telefon anda okay ke tidak, jom buat ujian pantas ni!

 

  1. Rendahkan kecerahan skrin
  2. Dengan menggunakan mode profesional, set shutter speed pada 1/1250s

 

Kalau telefon anda berkelip lebih laju, lebih besar dan lebih gelap, tandanya lebih tinggi masalah flickers dan lebih berisiko kepada mata!

 

 

Sebab tu HONOR berusaha menghasilkan smartphone dengan penyelesaian skrin yang lebih advance 

 

Lindungi mata dengan HONOR 90 yang dilengkapi teknologi skrin Paparan Perlindungan Mata dengan Pengaturan Cahaya Tanpa Risiko. Smartphone ini menggabungkan kebolehan hardware dengan algoritma perlindungan mata AI supaya masalah keletihan mata akibat pendedahan kepada telefon untuk tempoh masa lama dapat diatasi.

 

lindungi mata dengan honor 90

Kredit: Honor Malaysia

 

HONOR 90 menggunakan frekuensi pemalapan ultra tinggi PWM 3,840Hz, jauh melebihi standard yang ditetapkan IEEE Std 1789-2015, sebanyak 3,125Hz. Frekuensi ini diiktiraf oleh Pensijilan TÜV Rheinland Flicker-free sekaligus menjadikan HONOR antara peneraju industri dalam era pemalapan tanpa risiko.

 

 

Jom Dapatkan HONOR 90 & HONOR 90 Lite Sekarang!

 

Jadi antara yang terawal menggunakan HONOR 90! Anda boleh dapatkan HONOR 90 pada harga RM1,799 (12GB+256GB) atau RM2,099 (12GB+512GB).

telefon pintar honor 90

Kredit: Honor Malaysia

Beli sekarang untuk peluang mendapatkan hadiah percuma bernilai sehingga RM647* termasuk HONOR Earbuds X5, lanjutan jaminan waranti setahun dan perlindungan skrin retak selama 180 hari. 

Nak cari pilihan yang lebih mampu milik? Anda boleh dapatkan HONOR 90 Lite pada harga RM1,099.

smartphone honor 90 lite

Kredit: Honor Malaysia

 

Ada hadiah percuma hebat bernilai sehingga RM258* termasuk HONOR Earbuds X3 lite, dan lanjutan jaminan waranti setahun menanti pembeli HONOR 90 Lite ni tau!

Stok semua hadiah percuma ni terhad dan diberi berdasarkan siapa cepat dia dapat je tau. Jadi apa tunggu lagi? Cepat serbu mana-mana store HONOR berhampiran anda segera sementara stok masih ada.

 

 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.