Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

tips kesihatan

Anak Selalu Demam Selesema? Ini 5 Tips Kurangkan Risiko Penyakit Kepada Si Manja

Bila anak sihat, barulah hati mak ayah tenang.
22 Jul 2022, 11:26 AM

Artikel ini ditaja oleh Eskayvie

patung beruang peluk kanak-kanak tak sihat

Kredit: rawpixel/freepik, Edit: SINAR

Pernah tak anda dengar orang kata “dah musim kanak-kanak sakit”? Realitinya sakit anak-anak ini tidak bermusim. Cuma, bila seorang dah kena jangkitan seperti demam dan selesema, kebarangkalian untuk ahli keluarga lain terkena penyakit yang sama adalah tinggi. Dan sudah tentu usaha menjaga anak-anak yang sakit ini menuntut ketahanan fizikal dan mental ibu bapa.

Tidak kiralah di mana-mana pun negara di dunia, ancaman penyakit berjangkit ini sinonim dengan bayi dan kanak-kanak kerana sistem imun mereka yang rendah berbanding orang dewasa. Dan sebab itulah penjagaan diri serta persekitaran penting, bagi mengurangkan risiko dijangkiti.

 

Nak kurangkan risiko jangkitan penyakit pada anak-anak? Ini yang perlu ibu bapa lakukan 

Paling penting dalam memastikan kesihatan anak-anak adalah mencegah penyakit pada peringkat awal dengan melakukan 5 perkara ini.

#1 Kerap Membasuh Tangan

 

Tangan kita mungkin kelihatan bersih, tetapi tidak bermakna ianya bebas dari mikroorganisma berbahaya. Banyak permukaan yang kita sentuh, berkemungkinan ada bakteria atau virus punca penyakit.

Sebab itu penting untuk kita kerap mencuci tangan dengan sabun, dan ajar anak-anak untuk lakukan perkara yang sama. Iyalah, kanak-kanak kecil terutamanya kerap memasukkan tangan ke dalam mulut dan pegang macam-macam benda ketika bermain.

#2 Jauhi Tempat Tumpuan Ramai 

Tak dinafikan tempat yang menjadi tumpuan tu, tentunya menarik dan membuatkan anak-anak gembira. Tetapi dalam jumlah yang ramai sudah tentu penjarakan fizikal tidak dapat dilakukan dan lebih mudah penyakit merebak.

Lagipun, kita bukannya tahu siapa di kalangan mereka ini yang merupakan pembawa penyakit dan permukaan mana yang ada mikroorganisma dan virus. Betul tak?

#3 Jaga Kebersihan Persekitaran 

Bukan sahaja kebersihan rumah, tempat bermain, alatan permainan dan barangan kelengkapan anak-anak, pastikan juga makanan yang dimasak bersih dan serta elakkan berkongsi makanan dengan anggota keluarga yang tidak sihat.

#4 Dapatkan Suntikan Vaksin Bersesuaian

Ambil vaksin mengikut tempoh dan waktu yang ditetapkan supaya tubuh bayi dan kanak-kanak dapat menghasilkan antibodi untuk melawan jangkitan penyakit pada masa depan.

Antibodi yang terbentuk daripada pengambilan vaksin lebih baik berbanding antibodi yang dihasilkan saat kanak-kanak terdedah kepada penyakit.

Ada banyak vaksin tambahan yang boleh diambil termasuklah rotavirus, influenza dan pneumokokal.

#5 Tingkatkan Imun Sistem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SINAR (@sinar_my)

Kedua-dua produk ini dirumus secara saintifik oleh doktor berkelayakan yang juga Formulator Produk Eskayvie iaitu Dr. Syid Ayob Syid Mustafa Al-Qudri menggunakan ramuan-ramuan asas seperti Cendawan Susu Harimau, buah camu-camu, vitamin C dan vitamin D. Dan untuk Diffenz Junior, ada tambahan kolostrum serta multivitamin dan mineral.   

Gabungan ramuan kaya antioksidan, vitamin dan flavonoid semulajadi ini mampu memberi perlindungan terbaik kepada kanak-kanak dan orang dewasa segenap usia, menyokong sistem imun dan menjadikan mereka kekal sihat bertenaga sepanjang hari. Rasanya pun sedap!

Di mana nak dapatkan vitamin Diffenz dan Diffenz Junior?

Pak Nil Dan Diffenz Junior Suplemen Kanak-Kanak

Kredit: Eskayvie Junior

Anda boleh dapatkan produk makanan tambahan Diffenz dan Diffenz Junior secara online di Eskayvie Store hari ini!

Layari laman web Eskayvie dan ikuti Facebook Eskayvie untuk info lanjut.  

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.