Tak sangka kita sudahpun berada di hari-hari akhir bulan Ramadan. Pasti ada yang sudah terfikir nak buat kuih apa untuk Hari Raya nanti.
Meriahkan Aidilfitri anda dengan salah satu biskut yang popular dan mudah sangat nak buat, Biskut Semperit Susu. Boleh la cuba ramai-ramai.
Bahan-bahan
- 250gm mentega
- 1 cawan susu pekat manis
- 400 gm tepung jagung
- 3 sudu makan tepung kastard
Cara memasak
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Gaulkan hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik boleh tambah lagi tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri mahupun manik.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190 C selama 10 minit.
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam balang kedap udara.
Sumber: Facebook Leeina Qaliena
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.