Tekak ini, tiba-tiba teringin nak makan cheesecake gebu. Banyak resepi nampak payah tapi resepi ini, sangat mudah! Lagipun kita gunakan tiga bahan sahaja!
Boleh la cuba, hidangkan kepada keluarga di rumah musim raya ini. Kalau ada lebih bagilah ke jiran tetangga sekali.
Bahan-bahan:
120 gm Tatura Cream Cheese
120 gm susu pekat manis
3 biji telur
Tip: Sukatan yang diberikan ini boleh dapat dalam loyang kecil. Jika nak kek yang lagi besar boleh gandakan sukatan ini.
Cara-cara
1. Pukul cream cheese dan susu pekat manis
Mula-mula pukulkan cream cheese dan susu pekat manis sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis, boleh kurangkan susu pekat.
2. Asingkan telur putih dan pukul
Asingkan telur putih dan telur kuning. Ambil telur putih dan pukul sehingga teksturnya berkrim. (meringue)
3. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese
Telur kuning tadi jangan buang, kita masukkan dalam adunan cream cheese yang telah dipukul dengan susu pekat tadi.
4. Campurkan semua bahan
Campurkan kesemua adunan dan gaulkan perlahan-lahan sehingga sebati.
5. Tuangkan dalam loyang
Tuangkan adunan dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.
6. Bakar
Panakan oven terlebih dahulu dengan suhu 150 darjah celcius selama 10 minit. Bakar secara water bath (isi loyang dalam bekas berisi air). Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang sahaja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panakan oven, air tu akan mendidih.
Cara bakar secara waterbath
Bakar pada suhu 160 darjah celcius untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah. Rendahkan suhu pada 150 darjah celcius untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak. Kadang-kadang kena ikut oven juga, suhu mungkin berbeza-beza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tidak.
7. Sejukkan
Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan ya. Pint utu dibukakan sedikit.
8. Topping
Akhir sekali, boleh lah letak topping ikut kegeman anda. Kalau nak makan begitu sahaja pun boleh. Yang ini, kita gunakan parutan keju cheddar.
Mudah sahaja kan! Selamat mencuba!
Sumber: Nurul Ain Ridzwan
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.