Kebanyakkan orang tidak suka makan sayur apatah lagi kalau sayur yang berasa pahit. Makanan pahit sering dielakkan oleh sesetengah orang.
Namun, makanan pahit ini menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan.
#1 Membantu dalam pencernaan yang sihat
Pengeluaran enzim pencernaan dalam badan boleh ditingkatkan dengan makan makanan pahit. Lebih baik pencernaan makanan, semakin banyak nutrien yang dapat diserap oleh tubuh.
#2 Kaya dengan vitamin dan mineral
Sayuran pahit menawarkan pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh. Makanan pahit mengandungi vitamin C, K, dan A, dan mineral seperti magnesium, kalsium, dan kalium. Sayuran pahit juga kaya dengan serat, dan foliate, tetapi rendah natrium dan lemak.
#3 Melawan radikal bebas
Kajian terbaru menunjukkan bahawa makanan pahit, termasuk yang coklat pahit dapat membantu memerangi radikal bebas dalam tubuh. Dalam erti kata lain, ia boleh mencegah penyakit kanser atau neurologi.
#4 Mengeluarkan toksin di dalam hati
Kesihatan hati memainkan peranan penting dalam kesihatan badan secara keseluruhan. Menjaga kesihatan hati boleh dilakukan secara mudah dan sederhana, iaitu makan makanan pahit. Sayuran pahit seperti kale (sejenis kubis) dan sayur-sayuran lain yang mengandungi fitonutrien dapat membantu hati melakukan tugas seperti mengimbangi hormon, mengekalkan kadar kolesterol, dan mengeluarkan racun dari darah.
#5 Mengurangkan keinginan gula
Mengambil banyak gula atau makanan bergula boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan anda, terutamanya jika anda mempunyai masalah mengawal gula darah. Ketagih gula atau makanan manis boleh dikurangkan dengan makan makanan pahit.
Sumber: bukanaku.com
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.