Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Pantang Amat Penting Bagi Para Ibu Terutamanya Amalan Bertangas

Selalunya amalan bertangas ini akan dilakukan pada hari ke-30 sehingga hari ke-44 dalam pantang.
22 Jul 2021, 07:00 AM

Para ibu yang baru sahaja selamat bersalin wajib melaksanakan amalan pantang demi penjagaan dalaman diri. Antara amalan dalam pantang yang para ibu perlu jalani selepas bersalan adalah seperti amalan berurut, bertuam, bertungku, bertangas dan berbengkung.

pantang amat penting bagi para ibu terutamanya amalan bertangas

Banyak kan amalan yang perlu dilakukan. Tapi persoalannya apa itu bertangas dan kenapa ia sangat penting untuk kaum ibu?

Bertangas dilakukan dengan cara duduk di atas ramuan rebusan herba, amalan bertangas ini boleh membantu proses pembakaran lemak, mewangikan badan dan mengeluarkan peluh. Amalan ini sinonim dengan bersauna atau mandi wap.

pantang amat penting bagi para ibu terutamanya amalan bertangas

Selalunya amalan bertangas ini akan dilakukan pada hari ke-30 sehingga hari ke-44 dalam pantang. Tapi apakah kelebihan melaksanakan amalan bertangas kepada para ibu?

pantang amat penting bagi para ibu terutamanya amalan bertangas

1. Mengecutkan rahim dan menguatkan otot

Amalan bertangas ini dapat mengembalikan kesihatan peranakan dengan mengecutkan dan merapatkan rahim serta mengembalikan kekuatan otot.

2. Mengurangkan bau badan

Selepas bersalin badan akan berbau busuk, oleh itu untuk mengurangkan masalah bau tersebut kaum ibu perlu melakukan amalan bertangas. Dengan bertangas juga, kaum ibu dapat mengeluarkan toksik yang tersimpan dalam badan melalui peluh.

3. Memulihkan luka

Selepas bersalin peranakan mengalami luka-luka dan trauma, bagi memulihkan luka dalam peranakan amalan bertangas perlu dilakukan. Ramuan herba bertangas mempunyai khasiat bagi memulihkan luka peranakan kaum ibu.

4. Membuang saki baki darah nifas

Dalam pantang bertangas dilakukan pada hari ke-30 hingga hari ke-44 dalam pantang, saki baki darah nifas yang masih terdapat dalam bahagian intim boleh dikeluarkan menerusi bertangas.

5. Memelihara bahagian intim wanita

Bagi mengelakkan masalah rahim seperti masalah keputihan, lendir kental, faraj berbau, penyakit kelamin, dan haid tidak teratur selepas bersalin, amalan bertangas sangat penting bagi memelihara bahagian intim dan mengelakkan pertumbuhan bakteria.

6. Tidak gatal-gatal dan menyihatkan

Ramuan tangas yang diambil dari campuran herba tradisional sangat bagus untuk menyihatkan kulit, dan wap yang terhasil dari herba bertangas juga dapat melembapkan kulit di bahagian intim dan tidak menyebabkan rasa gatal-gatal di bahagian atau sekitar faraj.

Sebaiknya, buat wanita yang bakal melahirkan anak tidak lama lagi pastikan anda tidak skip amalan bertangas kalau nak jaga bahagian dalaman wanita.

Sumber: WANISTA

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.