Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Pastikan Anda Tukar Bekas Kanta Lekap Setiap 3 Bulan Antara Tips Penjagaan!

Banyak sebab kenapa pemakainya memilih kanta lekap daripada cermin mata
Editor
07 Jul 2021, 07:29 PM

Berjuta orang memakai kanta lekap, menggantikan cermin mata bagi mengatasi masalah rabun, sama ada jauh mahupun dekat. Banyak sebab kenapa pemakainya memilih kanta lekap daripada cermin mata, daripada keselesaan sehingga kepada faktor keterampilan.

tips penjagaan kanta lekap

Menurut seorang pakar pakar sakit mata menyatakan bahawa kanta lekap ini adalah antara peranti perubatan yang terselamat untuk dipakai sendiri jika dilakukan dengan betul. Walaubagaimanapun sekiranya pemakaiannya diambil secara lewa, ia boleh mengundang permasalahan yang lebih besar.

Berikut dikongsikan antara tips atau peringatan keselamatan dalam pemakaian kanta lekap ini.

  • Pastikan anda mendapat kanta lekap ini daripada sumber yang betul, iaitu daripada doktor mata yang bertauliah. Jangan lupa untukl bertanya tentang perihal pemakain kanta lekap kepada beliau.
  • Jangan pakai kanta lekap semasa tidur. Ketika anda menutup mata, anda mengahalang oksigen daripada masuk ke mata anda dan ini menyebabkan permukaan mata kita sangat mudah untuk dijangkiti kuman. Sebarang kotoran atau kuman yang berada pada kanta anda mungkin boleh menyerang mata anda
  • Jangan pakai kanta anda ketika mandi atau berenang. Tasik, sungai, kolam renang dan mungkin juga air paip anda mungkin mempunya sejenis mikroorganisma yang boleh menyebabkan jangkitan kepada mata anda.
  • Jangan guna semula air kanta lekap anda. Kuasa menyah-kuman solution anda tidak berkesan untuk gunaan kedua atau seterusnya.
  • Jangan gunakan ‘saline solution’ untuk ‘membasuh’ kanta anda. Ia hanyalah larutan garan yang bersih dan tidak mempunyai apa-apa agen pembersih. Gunakan agen pembersih yang sepatutnya.
  • Tukar bekas kanta anda setiap 3 bulan. Bekas kanta juga akan kotor dan perlu ditukarkan.
  • Sekiranya andda tidak selelsa, tanggalkan kanta lekap anda. Ini mungin tanda terdapat jangkitan atau boleh menyebabkan jangkitan jika dibiarkan.

Berikut adalah sedikit tips daripada pakar mata dalam pengurusan kanta lekap. Langkah-langkah di atas penting bagi mengelakkan masalah yang lebih teruk kepada mata anda.

Sumber: Everyday Health

Woman photo created by freepik - www.freepik.com

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.