Breakfast bar selalunya diperbuat daripada gabungan gandum gulung, madu dan buah kering. Breakfast bar adalah snek ketika diet sebagai penambah tenaga. Kalau nak beli banyak-banyak, mesti mahal. Jadi apa kata kita buat je sendiri Breakfast Bar. Kalau tak diet pun, apa salahnya! Boleh jadikan sarapan pagi yang sihat untuk anak-anak!
Bahan-Bahan:
115g mentega tanpa garam
110g gula perang lembut
3 sudu besar mentega kacang rangup
1/4 cawan madu
Parutan kulit dari sebiji oren
2 1/2 cawan rolled oat
150g campuran buah-buahan kering (kismis, hirisan aprokot, prun)
150g campuran bijian (biji labu, biji bunga matahari, almond, walnut), mengikut pilihan anda
Cara Penyediaan:
- Gris baking tray yang berukuran 20cm persegi dengan sedikit mentega.
- Di dalam periuk kecil, panaskan mentega tanpa garam, gula perang, mentega kacang, parutan kulit oren dan madu. Kacau di atas api perlahan sehingga sebati.
- Masukkan rolled oat, bahan buahan kering dan bijian kemudian kacau sebati.
- Tuang di atas baking tray dan tekan dengan sudu supaya mampat. Tabur sedikit lagi bijian dan madu di permukaan.
- Panaskan oven kepada suhu 160 darjah celcius. Apabila sudah sedia masukkan baking tray ke dalam oven dan bakar selama 20-25 minit, atau sehingga bertukar warna keemasan.
- Sejukkan dan potong.
Tips:
- Angkat dan sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit sebelum dipotong.
- Jika anda menggunakan almond atau walnut, pastukan dibakar seketikan di dalam oven supaya masak dan rangup.
Sumber: Resepi Che Nom
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.