Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Pemandu Perlu Ambil Tahu Cara Yang Betul Nak Hidupkan Enjin Kereta Guna ‘Push Start Button’

Nampak macam mudah je, tapi ada cara yang betul nak hidupkan enjin kereta elektronik ni!
08 Dec 2020, 07:00 AM

Kalau tengok keluaran kereta model terbaru kini menggunakan teknologi untuk menghidupkan enjin kereta dengan hanya menekan push start button tanpa perlu mencucuk lubang kunci kereta.

pemandu perlu ambil tahu cara yang betul nak hidupkan enjin kereta guna ‘push start button’

Bagaimanapun, kunci kereta kena sentiasa ada bersama pemandu dan selalunya akan disimpan dalam pocket mahupun beg tangan. Kebanyakan pemandu akan masuk ke dalam kereta, tekan brek dan terus tekan button start tersebut untuk menghidupkan enjin kereta.

Biasanya korang akan buat macam ni kan? Sebenarnya cara itu akan memberi kesan buruk kepada kereta dalam jangka masa yang panjang.

Ada 3 langkah sebenarnya yang korang perlu ikut untuk menghidupkan enjin kereta dengan menggunakan push start button.

pemandu perlu ambil tahu cara yang betul nak hidupkan enjin kereta guna ‘push start button’

Langkah pertama: Korang cuma perlu tekan push start button tu sahaja, tanpa memijak pedal brek, biarkan panel eletronik je yang menyala dulu,

Langkah kedua: Tekan push start button kali kedua untuk menghidupkan panel instrument meter kereta, meter box akan menyala dan bersedia untuk dihidupkan secara keseluruhan.

Langkah ketiga: Biarkan dalam 5 hingga 7 saat, selepas itu barulah tekan pedal brek dan tekan sekali lagi push start button untuk hidupkan enjin pula.

Computer box yang mengawal semua sistem dalam kereta akan sempat menghantar semua signal ke bahagian komponen dan sensor yang penting pada seluruh kereta tanpa dalam keadaan terkejut.

Kalau dulu, sebelum kewujudan teknologi push start button ini, cara untuk hidupkan enjin kereta dengan betul adalah masukkan kunci kereta, pulas kunci untuk lihat simbol yang akan menyala pada dashboard dan setelah itu barulah pulas kunci itu sekali lagi untuk hidupkan enjin.

Betul atau tidak? Haaaa, jadi sama sahaja kaedahnya dengan enjin yang menggunakan push start button ni! Harap bermanfaat dan selamat mencuba!

Sumber: Rizal Hakimm

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.