Kalau makan bihun sup, soto ataupun bergedil memang wajib kena tambah sambal kicap. Bahkan, orang Johor siap cicah sambal kicap ni dengan pisang goreng. Bunyi macam pelik, tapi bila dah cuba memang sedap!
Susah ke nak buat sambal kicap ni? Tak ada la! Mudah saja! Ni nak kongsikan resepi sambal kicap dari Johor. Bukan sahaja sedap, tapi boleh tahan lama!
Bahan-bahan:
2 genggam cili padi hijau
8 ulas bawang putih
Kicap manis, kicap pekat dan kicap cair
Cara membuat:
1. Goreng seketika dua bahan di atas. Ini supaya sambal kicap bertahan lebih lama. Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Selepas digoreng seketika masukkan dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap, pastikan kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Tambahkan dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk menghasilkan warna yang cantik.
5. Tambah sedikit gula mengikut citarasa sendiri dan secubit garam jika perlu.
6. Kisar sehingga lumat. Tuang dalam mangkuk dan kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
Cara simpan supaya tahan lebih lama
Masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.
Kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak, kacau sebati. Boleh tambah perasa lagi sekali jika tidak memadai.
Sumber: Vanilla Kismis via Afy Al Habibi
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.