Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Cara Elakkan Kaki Berpeluh Serta Berbau Busuk

Kaki berpeluh dan berbau boleh membuatkan orang sekeliling anda merasakan tidak selesa
Editor
30 Sep 2019, 10:47 AM

Masalah kaki berpeluh berpunca daripada banyka faktor. Bila kaki sudah berpeluh ia juga boleh menyebabkan bau kurang menyenangkan. Ada beberapa langkah yang anda boleh cuba untuk mengelakkan kaki daripada berpeuluh dan berbabu. Perkongsian dipetik dari Natasha Izzaty

cara elakkan kaki berpeluh serta berbau busuk

1. Sebelum mandi, rendamkan kaki anda dan bersihkan setipa celah-celah kaki tersebut. Selepas siap mandi, pastikan anda keringkan kaki anda.

2. Amalkan pemakaian stokin yang diperbuat daripada kain kapas. Ia mampu menyerap peluh dan kaki mudah bernafas. Stokin kenalah bersih setiap kali dipakai.

3. Pastikan kasut anda tidak terlalu ketat, pastikan anda beli kasut mengikut kesesuaian kaki anda.

4. Semburkan anti-bakteria dalam kasut selepas dipakai bagi mengelak bakteria merebak dan ia juga boleh menyebabkan kasut berbau seterusna akan membuat kaki anda berbau. Jemur bawah matahari pun boleh.

5. Jika boleh elakkan memakai kasut yang sama setiap hari elakkan pakai kasut yang diperbuat dairi plastik sebab ia tidak mengalirkan udara.

cara elakkan kaki berpeluh serta berbau busuk

Menurut Dr. Nani Deraman, Pakar Perubatan Keluarga, Jabatan Perubatan Keluarga Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kelantan

"Sesetengah orang mempunyai kulit kaki lembap, menyebabkannya mudah berpeluh dan dijangkiti bakteria yang menjadi punca kaki berbau.

"Bagi sesetengah orang pula, masalah ini berpunca daripada kaki, kasut atau stokin yang basah akibat terkena air tetapi tidak ditukar segera yang menyebabkan ia lembap dan berbau.

"Selain itu, individu yang kerap memakai kasut jenis tertutup lebih berisiko mendapat masalah berkenaan kerana kaki mudah berpeluh," katanya ketika dihubungi, baru-baru ini

"Doktor akan memberikan ubat krim sapu jika masalah itu pada peringkat awal dan krim sapu berserta pil makan sekiranya ia serius.

"Penghidap masalah kaki berbau juga dinasihatkan tidak membeli ubat-ubatan secara sendiri tanpa saranan daripada pegawai perubatan,'' ujar Dr. Nani.

Masalah kaki berpeluh dan berbau ini hendaklah diberi rawatan segera di peringkat awal bai mengelak daripada menanggung keaskitan dan kepayahan.

Sumber : Solusi

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Ads With Us Ads With Us Ads With Us