Banyak masakan menggunakan blender, ada juga kegunaan blender untuk membuat jus buah ataupun jus sayur.
Apabila blender sering digunakan, masalah yang tidak boleh dielakkan adalah mata pisaunya akan menjadi tumpul dan tidak tajam lagi. Jadi bahan yang kita masukkan dalam blender tak boleh dihaluskan secara maksima.
Tapi mengasah pisau blender tak sama sepertimana kita mengasah pisau dapur. Jadi macam mana nak asah pisau blender?
Okay tipsnya, siapkan sahaja garam kasar atau garam tradisional yang boleh dapat di kedai runcit.
Dan caranya pula senang sahaja. Kisarkan garam kasar dalam blender sebanyak satu hingga dua kali dalm sebulan. Ketajaman pisau blender akan menjadi lebih tajam lambat laun ia akan kembali seperti sediakala. Ini sebab kristal garam sangat keras dan mampu mengasah pisau dalam blender secara maksima.
Jangan risau garam tersebut tidak akan merosakkan blender. Sehingga sekarang cara ini merupakan cara yang paling mudah. Jadi lepas ni tak perlu risau kalau pisau blender dah tumpul, boleh guna cara ini untuk tajamkan kembali.
Sumber: Pesona Pengantin
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.