Bila pergi pasar untuk beli ayam seekor siap potong mesti laju je peniaga tu potong. Tak kisah lah pelanggan request untuk potong 8, 12 atau pun 14.
Melalui Facebook Masak Apa Hari Ini , seorang lelaki berkongsikan tips dan cara-cara bagaimana nak potong ayam 14 seperti yang peniaga lakukan.
Sebelum potong ayam pastikan ayam tersebut sudah mati dan menggunakan pisau yang tajam. Kalau besar dan berat lebih bagus.
1. Potong bahagian belakang dahulu

2. Dah potong part 1. Tarik 2 ayam tu biar putus 2.

3. Ini hasil selepas potong kaki ayam

4. Selepas tu, potong pula part ni. Potong antara bahagian peha dan thigh. Ada sendi kat situ

5. Potong 2 bahagian thigh. Selesai bahagian bawah ayam.

6. Bahagian atas pula. Tarik keluar isi dalam. Kosongkan bahagian dalam ayam

7. Kemudian potong 2 macam ni. Masa ni kena pegang kemas sikit kepak ayam. Takut dia lari.

8. Part kast. Bahagian ni banyak isi. Nak mudahkan anda, kelar dulu ikut saiz yang anda mahu. Kelar sampai tulang dalam. Dah kelar, hentak sikit ayam untuk mudahkan ia putus.

Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.