Ramai je yang gemar dessert yang berasaskan cream cheese, tapi harga dia boleh tahan juga la mahal tu. Kalau nak jimat, boleh usahakan sendiri, dan buat cream cheese di rumah. Senang rupanya. Boleh ikut 5 langkah mudah ini.
Bahan-bahan:
- 1 cawan susu tepung Full Cream + 3 cawan air atau 1 liter Full Cream Milk
- 4 suku cuka makan / jus lemon
- Sedikit garam
Langkah membuat:
1. Panaskan susu dalam periuk gunakan api medium to low. Uji kepanasan susu dengan celupkan jari di tengah susu. Matikan api jika jari tahan kepanasan dalam 4 saat. Maknanya susu dah cukup panas. Jangan sampai susu mendidih.
2. Tabur rata cuka/jus lemon ke seluruh susu dan kacau manaja. Biarkan 5-10 minit. Ketulan susu atau cheese akan mula terbentuk. Kalau ada bahagian susu yang masih cair, boleh tambah sikit lagi cuka pada bahagian itu supaya berketul.
3. Tapis cheese. Cecair yang tinggal jangan dibuang. Namanya whey dan boleh digunakan dalam adunan tepung/ masakan. Sangat berkhasiat (boleh guna dalam kari).
4. Lalukan cheese yang masih dalam penapis di bawah air sekejap untuk kurangkan rasa macam cuka. Kemudian biarkan air betul-betul kering dari cheese tadi.
5. Bila dah kering blend dengan sedikit garam. Kalau pekat sangat campurkan sedikit whey tadi. Blend sampai halus dan creamy.
6. Siap sudah cream cheese! Boleh disimpan dalam peti. Sesuai digunakan untuk pelbagai resepi!
Sumber: Vanilla Kismis
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.