Memandangkan sekarang ni musim durian runtuh. Jadi apa pun dengan durian akan menjadi perhatian orang ramai.
Walaupun makan durian berulas-ulas tetap menjadi perhatian orang ramai tapi ada banyak lagi benda yang kitab oleh buat dengan durian.
Apa kata cuba resepi istimewa ini iaitu karipap pusing durian.
Bahan-bahannya:
Bahan inti durian
300 gram durian diambil isinya
30 gram gula
3 sudu makan santan
1/2 sudu makan garam
Bahan kulit
(adunan air)
250 gram tepung gandum
1 1/4 tepung beras
50 gram majerin
145 ml air sejuk
1/2 sudu makan garam
(adunan minyak)
125 gram tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
60 gram majerin
Cara-cara membuatnya:
Inti durian: Panaskan gula dalam periuk dan kacau sehingga ia cair.
Masukkan durian yang telah dibuang bijinya dan gaul rata. Tambah santan dan garam. Masak menggunakan api sederhana sehingga adunan menjadi pekat. Biarkan ia sejuk.
Kulit: (Adunan air) - Campur tepung dalam mangkuk. Tambah majering, air dan garam. Gaul rata. Uli sehingga menjadi doh. Bahagikan kepada 10 bahagian.
(Adunan minyak) - Campurkan tepung, majerin dan gaul rata sehingga menjadi doh. Bahagikan kepada 10 bahagian.
Bungkus adunan air dalam adunan minyak. Ratakan adunan dan bentukkan menjadi gulungan swiss dan ratakan sekali lagi.
Potong setiap bahagian menjadi dua, letakkan bahagian yang dipotong ke bawah dan gulung mejjadi bulatan rata. Masukkan sesudu besar isi durian di tengah sebelum dikelimkan.
Goreng dalam minyak panas sehingga berwarna keemasan dan ranggup. Sedia dihidangkan.
Senang kan? Selamat mencuba!
Sumber: Kuali
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.