Oreo Cheesecake memang sedap! Ini cara paling mudah dan resepi ini tak perlu bakar pun!
Ramai yang menikmati biskut oreo. Lagi-lagi dicampurkan dengan hidangan pencuci mulut kegemaran kita seperti ais krim dan kek keju.
Biskut oreo ini boleh. Dipelbagaikan termasuklah dibuat sebagai kek keju dan paling best, ia tidak perlu menggunakan ketuhar pun!
Bahan-bahannya:
A. Bahan asas kek
30 keping biskut oreo (diasingkan krimnya)
3 sudu makan mentega atau majerin
B. Bahan kek keju
250 gram krim keju
200 ml whipping cream
1/4 cawan susu pekat manis
1/4 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila
15 keping oreo (dipatah-patahkan)
1 sudu makan galetin
2 sudu makan air panas (untuk larutkan galetin)
Cara-cara proses bahan asas kek (A)
1. Hancurkan biskut atau kisar sehingga halus
2. Cairkan mentega, kemudian campurkan oreo yang telah dihancurkan dan gaul sebati
3. Tekan adunan itu ke dalam loyang sehingga menjadi padat
4. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit
5. Asas kek siap!
Cara-cara proses bahan kek keju (B)
1. Putar krim keju dan gula castor sehingga menjadi kembang
2. Masukkan susu pekat manis, esen vanila dan krim oreo yang telah diasingkan, putar sehingga sebati
3. Masukkan whipping cream dan gelatin yang sudah dibancuh dengan dua sudu makan air panas, putar sehingga sebati (Jika rajin, whipping cream boleh dipukul terlebih dahulu dalam bekas berasingan dan baharulah dimasukkan ke dalam bancuhan krim keju)
4. Masukkan oreo yang telah dipatah-patahkan, kacau sebati dengan menggunakan senduk atau spatulla
5. Tuang ke dalam loyang kek asas yang telah disejukkan
6. Sejukkan dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman sebelum dihidangkan!
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.