Jumlah kes keracunan makanan di Malaysia pada tahun lepas telah menunjukkan penurunan sebanyak 44.2 peratus iaitu daripada 516 kes kepada 288 kes berbanding tempoh sama pada tahun 2019.
Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, beliau berkata Kementerian Kesihatan (KKM) melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan memandang serius isu berkaitan soal keselamatan dan kebersihan makanan, meskipun perkara ini masih terkawal.
Mahupun negara masih lagi memerangi pandemik COVID-19, Dr Noor Hisham menyatakan bahawa KKM akan tetap memastikan aktiviti pemantauan dan tindakan penguatkuasaan sentiasa dijalankan.
Tambahnya lagi, pada tahun lepas, sebanyak 66,210 premis makanan di seluruh negara diperiksa dan 90.1 peratus daripadanya didapati bersih, manakala 1,534 (2.32 peratus) tidak bersih termasuk restoran dan kedai makan dan telah diarah tutup mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.
Manakala, sebanyak 19,789 notis dikeluarkan kepada pemilik premis makanan yang tidak mematuhi Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009, Akta Makanan 1983, katanya.
Beliau turut menasihati orang ramai agar sentiasa mengamalkan keselamatan makanan dengan memilih premis makanan yang bersih untuk membeli makanan, serta mengamalkan konsep 'lihat, hidu dan rasa' sebelum makan untuk mengelakkan memakan makanan yang telah rosak.
Dr Noor Hisham menyatakan komitmen KKM memperkukuh kawalan keselamatan makanan negara bagi memastikan rakyat Malaysia terus menikmati makanan yang selamat di sepanjang rantaian makanan dengan menggalakkan penglibatan semua pihak.
Sumber: Awani / KKM
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.