Mesti ramai orang takut nak goreng ayam atau ikan sebab tak nak kena terpecik minyak panas, betul tak? Selalu masak je mesti akan terpecik minyak dekat tangan atau muka. Tapi korang tak perlu risau dah, ini ada petua nak elakkan minyak merecik semasa menggoreng.
1. Garam halus
Letak sedikit garam halus ke dalam minyak yang telah panas. Masa masukkan garam tu akan bunyi macam meletup-letup sikit tapi tak terperecik. Lepas bunyi letup tu hilang, baru boleh masukkan bahan yang nak digoreng.
2. Potongan halia
Sebelum menggoreng, masukkan 2 atau 3 hiris halia ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Petua ni, takdelah kata minyak langsung tak terpercik. Kalau ada pun, sangat perlahan & tak kuat. Teknik ni juga akan buat masakan korang berbau lebih wangi.
3. Guna tepung
Petua ini amat berkesan ketika menggoreng ikan keli. Masukkan sedikit tepung gandum ke dalam minyak yang panas sebelum masukkan ikan. Lakukan setiap kali korang masukkan ikan baru. Teknik ni dapat mengelakkan ikan daripada melekat.
Okay jadi lepas ni korang dah tak perlu risau ya kalau tangan atau muka terpecik dengan minyak panas.
Sumber: Mios Kitchen
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.