Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Ikat Rambut Dalam Keadaan Basah Antara Punca Yang Boleh Membuat Rambut Rosak Dan Gugur

Jangan sampai kesalahan kecil ini boleh membuat rambut anda rosak dan boleh mengakibatkan keguguran rambut.
Editor
29 May 2020, 04:00 PM

Mengikat rambut menjadi perkara yang paling praktik dalam menata rambut. Namun, ada beberapa perkara remeh yang boleh membahayakan rambut ketika mengikat rambut.

ikat rambut dalam keadaan basah antara punca yang boleh membuat rambut rosak dan gugur

Jangan sampai kesalahan kecil ini boleh membuat rambut anda rosak dan lebih parah lagi boleh mengakibatkan keguguran rambut.

via GIPHY

#1 Mengikat rambut dalam keadaan basah yang membuat rambut rapuh

Rambut basah sangat mudah patah, sebaiknya hindari untuk mengikatnya. Karingkan rambut hingga setengah kering atau membungkus rambut dengan tuala agar tidak mengganggu aktivit harian.

#2 Gunakan pengikat rambut yanag ada bahan logam boleh tersangkut di rambut

Berhati-hati bila anda memilih jenis pengikat rambut. Hindari pengikat rambut dengan bahan logam, sebab bahagian logam ini boleh menyebabkan rambut tersangkut, kusut, dan rambut jadi patah. Anda boleh menggunakan pengikat rambut dari bahan kain yang lembut atau getah khusus ikat rambut.

#3 Gaya mengikat rambut yang sama

Sebaiknya beri waktu untuk rambut anda beristirehat dengan mengubah gaya rambut. Jika anda mengikat rambut dengan gaya dan di tempat yang sama dalam jangka waktu yang lama, maka akan timbul bekas ikatan apabila rambut dibuka. Rambut boleh menjadi rapuh kerana tekanan yang sama terus menerus. Lama-kelamaan, rambut boleh menjadi rosak.

#4 Mengikat rambut terlalu ketat sehingga rambut dalam keadaan tertarik

Mengikat rambut terlalu ketat memang terasa selesa, kerana tidak ada helaian rambut yang terlepas. Namun, kebiasaan ini boleh menimbulkan masalah. Lama-kelamaan rambut akan jadi rapuh dan mudah gugur, sehingga rambut anda pun akan menipis.

#5 Mengikat rambut dalam waktu lama

Mengikat rambut dalam waktu yang lama hanya akan membuat rambut sukar bernafas. Semasa waktu rehat dari aktiviti, lepaskan rambut seketika, sekaligus mengubah tempat mengikat agar rambut tidak terasa tertekan.

#6 Tidur dengan rambut diikat kerana halang rambut untuk bernafas

Untuk menghindari rambut kusut ketika bangun tidur, ramai yang mengatasinya dengan mengikat rambut. Ini boleh menjadi solusi agar rambut tidak menyentuh wajah ketika tidur. Namun, kebiasaan ini sebaiknya ditinggalkan kerana ia hanya akan membuat rambut anda semakin rosak. Rambut boleh jadi rapuh dan mudah patah. Biarkan rambut anda bernafas pada malam hari dengan cara mengleraikannya pada ketika anda tidur.

#7 Menarik lepas ikatan rambut dengan kasar

Ya, sememangnya membuat ikatan rambut adalah hal yang paling remeh, tapi anda harus berhati-hati. Pastikan anda membuka ikatan tersebut dengan lembut agar tidak merosakkan rambut.

Sumber: Hijabista

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.