Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

SINAR

Menyinari Hidupmu

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

SINAR

Menyinari Hidupmu

trending

Risiko Menjadi Bapa Pada Usia Lanjut

Kajian menunjukkan terdapat risiko bapa yang lanjut usia untuk menimang zuriat
Editor
24 Jun 2021, 07:42 PM

Isu yang kita selalu dengar adalah orang ramai mengingatkan kaum hawa akan risiko melahirkan anak pada usia yang matang. Walhal, kelahiran cahaya mata ke dunia ini tidak bergantung sepenuhnya kepada kesihatan si ibu sahaja, para bapa juga harus beringat, terdapat risiko sekiranya mereka ingin mendapatkan zuriat pada usia yang sedikit lanjut

risiko menjadi bapa pada usia lanjut

Satu kajian yang dijalankan oleh jurnal BMJ pada Oktober 2018 mendapati terdapat risiko bagi lelaki yang menjadi bapa pada umur yang lebih matang. Anak mempunyai 14% lebih risiko untuk dilahirkan pra-matang sekiranya bapa berumur 45 – 54 tahun berbanding mereka yang berada pada jangka umur 25 – 34. Bayi juga mempunyai risiko untuk dilahirkan dengan kekurangan berat.

Kelahiran pra-matang beleh menyebabkan kesan jangka panjang kepada bayi berkaitan kesihatan mental dan fizikalnya. Kekurangan berat pada bayi yang baru lahir juga akan menyebabkan beberapa komplikasi dan boleh berada di bawah rawatan rapi.

risiko menjadi bapa pada usia lanjut

Kajian lalu telah menemui kaitan antara faktor umur bapa yang lanjut dengan risiko bayi mengalami keguguran dan menghidapi autism dan skizofrenia.

Pengeluaran hasil kajian ini bukanlah untuk menakut-nakutkan para bapa yang sedikit matang untuk menimang zuriat. Hal ini adalah untuk menyebarkan kesedaran dan menyeru para bapa untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

Antara langkah penjagaan yang boleh dibincangkan oleh para bapa dengan doktor adalah:

  • Adakah anda mempunyai risiko yang boleh menjejaskan kelahiran zuriat? Selain daripada umur, berat, cara pemakanan dan kekerapan aktiviti fizikal juga boleh menjadi faktor kesihatan zuriat yang ingin ditimang
  • Langkah pencegahan yang boleh diambil. Rokok, alkohol dan penggunaan dadah boleh menjejaskan kesuburan lelaki.
  • Keperluan menjalani ujian kesuburan. Sekiranya kekurangan rezeki untuk mendapatkan cahaya mata, ada baiknya para bapa menjalani ujian kesuburan supaya perancangan kekeluargaan boleh dibuat.

risiko menjadi bapa pada usia lanjut

Sumber: WebMD

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.